grön ärtsoppa
grön ärtsoppa

På torsdagar är det ju pannkakor och ärtsoppa som gäller. Men eftersom vanlig ärtsoppa innehåller fläsk så gjorde jag en vegetarisk på gröna ärtor – och då behöver man ju inte heller vänta till torsdag 🙂

4 portioner

200 gram lök
6 klyfta(or) vitlök
900 gram frysta små gröna ärtor
50 gram pinjenötter
4 msk naturell yoghurt eller crème fraiche
4 skiva(or) bröd
1 st morot
1 msk olivolja
salt och peppar

Skala löken och hacka den grovt.
Skala vitlöksklyftorna och dela på mitten.
Häll 1,2 l vatten i en stor kastrull och koka upp tillsammans med ärtorna, löken och vitlöken. Locket på och sjud 10 minuter eller tills löken och vitlöken mjuknat.
Kör försiktigt med stavmixer till puré. Tänk på att det är varm.
Späd med vatten om soppan är för tjock och smaka av med salt och peppar.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Passa noga. De bränns blixtsnabbt.
Häll upp soppan i skålar och ringla i yoghurten. (Använder du crème fraiche rör den först så blir mer rinnig.)

Strö i pinjenötterna.

On Thursdays it’s pancakes and pea soup on the menu. But since ordinary pea soup containing pork, I made a vegetarian using green peas – so then you don’t have to wait until Thursday :-).

4 servings
200 grams of onion
6 clove (s) garlic
900 grams of frozen tiny green peas
50 grams of pine nuts
4 tablespoons plain yogurt or sour cream
4 slice (s) of bread
1 carrot
1 tablespoon olive oil
salt and pepper

Peel the onion and chop it coarsely.
Peel the garlic cloves and divide in half.
Pour 1.2 l water into a large saucepan and bring to a boil with the peas, onions and garlic. Cover and simmer 10 minutes or until the onions and garlic has softened.
Carefully mix with a hand blender to puree. Remember that it is hot.
Dilute with water if the soup is too thick and season with salt and pepper.
Toast the pine nuts in a dry frying pan. Align carefully. They burned a flash.
Pour the soup into bowls and drizzle with the yoghurt. (If you use sour cream stir it first becomes more runny.)
Sprinkle the pine nuts.

 

Grön ärtsoppa
Recipe Type: Soup
Author: Cecilia
På torsdagar är det ju pannkakor och ärtsoppa som gäller. Men eftersom vanlig ärtsoppa innehåller fläsk så gjorde jag en vegetarisk på gröna ärtor – och då behöver man ju inte heller vänta till torsdag 🙂
Ingredients
  • På torsdagar är det ju pannkakor och ärtsoppa som gäller. Men eftersom vanlig ärtsoppa innehåller fläsk så gjorde jag en vegetarisk på gröna ärtor – och då behöver man ju inte heller vänta till torsdag 🙂
  • 4 portioner
  • 200 gram lök
  • 6 klyfta(or) vitlök
  • 900 gram frysta små gröna ärtor
  • 50 gram pinjenötter
  • 4 msk naturell yoghurt eller crème fraiche
  • 4 skiva(or) bröd
  • 1 st morot
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
Instructions
  1. Skala löken och hacka den grovt.
  2. Skala vitlöksklyftorna och dela på mitten.
  3. Häll 1,2 l vatten i en stor kastrull och koka upp tillsammans med ärtorna, löken och vitlöken. Locket på och sjud 10 minuter eller tills löken och vitlöken mjuknat.
  4. Kör försiktigt med stavmixer till puré. Tänk på att det är varm.
  5. Späd med vatten om soppan är för tjock och smaka av med salt och peppar.
  6. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Passa noga. De bränns blixtsnabbt.
  7. Häll upp soppan i skålar och ringla i yoghurten. (Använder du crème fraiche rör den först så blir mer rinnig.)
  8. Strö i pinjenötterna.