Bakade lite igår, det blev ett samiskt tunnbröd,Gáhkku, som man gräddar i en torr gjutjärnspanna. Dessa är väll främst tänkta som ett tillbehör till en renskavsgryta – om jag förstått saken rätt, men för oss som är vegetarianer, eller helt enkelt inte gillar renskav så kan jag meddela att de är precis lika goda med lite ost på till en kopp te. Och blir det någon över så är de även utmärkta till frukost.
8–10 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 msk strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
6–7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt strösocker, smör, salt och vetemjölet, lite i taget. Knåda allt till en smidig deg. Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen. Täck den med plastfolié. Låt den jäsa i ett varmt rum till dubbel storlek, ca 1 tim.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel.

5. Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på vardera sida. Linda in dem i en handduk och ät direkt till en renskavsgryta!

 

Nu tänker jag lägga beslag på det sista tunnbrödet, göra en kopp te och krypa upp i soffan och titta på ett avsnitt av Criminal Minds. Är halvvägs genom säsong nio

Kram

Did some baking yesterday, I made a Sami flatbread, Gáhkku, thath you bake in a dry pan. These are well primarily intended as an accompaniment to a reindeer stew – if I have understood correctly, but to us who are vegetarians, or simply do not like reindeer, I can tell you that they are just as good with a little cheese on with a cup of tea. And if you have some left over, they are also excellent for breakfast.
8-10

25 g yeast
2 ½ cups milk, lukewarm
1 tbsp caster sugar
75 g butter, unsalted
1 teaspoon salt
6/7 cup flour

WHAT TO DO

1. Crumble the yeast into a bowl and add the milk. Stir until yeast is dissolved.

2. Add the powdered sugar, butter, salt, and flour a little at a time. Knead everything to a smooth dough. Grease or oil into a bowl and add the dough. Cover it with plastic wrap. Let it rise in a warm place until doubled in size, about 1 hour.

4. Put the dough on a floured surface and knead it for a while. Divide the dough into 8-10 equal pieces and roll them out into circles, about 1/2 inch thick. Prick with a fork.

5. Heat a dry pan and fry the roundels 1-2 minutes on each side. Wrap them in a towel and eat directly to a reindeer stew!

 

Now I’m gonna go take a shower and then cuddle up on the couch with the last piece of bread, a cup of the and an episode of Criminal Minds. I’m halfway through season nine

Love