English

I helgen var det den årliga marknaden här i staden. Vi hade fantastiskt väder hela helgen. Mina föräldrar och Pablo kom över, vi gick på marknaden, åt middag och jag gjorde en klassisk Fyriskaka som avslutning. Vad är mer höstligt än en äppelpaj eller äppelkaka? Då den i princip är en sockerkaka är den enkel att göra och du kan servera den precis som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås. Då blir den mer som en enkel tårta. Jag valde vispad grädde – enklast. Om du inte gillar äpplen kan du enkelt använda päron, eller varför inte blanda? Det här recept räcker till 4-6 portioner – beroende på hur fikasugen man är 🙂

125 g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk strösocker
(1 tsk kanel)

Sätt ugnen på 175 grader, eller 160 varmluft. Smörj och ev bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med strösockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.

Skala ev äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ned dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker ev blandat med kanel.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

fyriskaka1

fyriskaka2

Kanske päron och lite choklad…

English