Någon som brukar se på Britain´s best bakery? Jag såg första gången i helgen, och i ett av programmen så bakade de focaccia. Å jag blev så himla sugen. Så efter jobbet svängde jag förbi mataffären, köpte det jag behövde och ställde jag mig och bakade. Det bästa med focaccia är att det är relativt enkelt att göra, samt att man kan smaksätta det helt efter eget tycke och smak. Idag blev det med färsk rosmarin.
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
5 kvistar färsk rosmarin

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda, om du vill kan du dela degen i fler bitar. Platta ut tills den är cirka 1 1/2 cm tjock.
Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i cirka 30 minuter.
Krossa hela rosmarinskvistar med mortel
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, rosmarin och strö över flingsalt
Grädda brödet gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 

Anyone who usually looks at Britain’s Best Bakery? I saw it for the first time this weekend, and in one of the programs they made focaccia. I got really tempted. So after work I went to the grocery store, bought what I needed and I began to bake. The best with focaccia is that it’s relatively easy to make, and that you can flavor it completely after your own taste. Today I used fresh rosemary.

25 g of fresh yeast
3 cups lukewarm water
1/2 cup olive oil
2 tablespoons honey
1 tbsp salt flakes
7-8 cups bread flour
5 sprigs fresh rosemary

Olive oil and sea salt to the plate and utbakning

Crumble the yeast into a mixing bowl and whisk it out with water, olive oil, honey and salt flakes.
Add a little flour at a time, working together to form a dough and knead it for about 5 minutes.
Prover the dough in the bowl covered with a tea towel to double size in about 45 minutes.
Preheat the oven to 225 degrees.
Pour the dough on a floured surface and knead, if you want, you can divide the dough into more pieces. Flatten until it is about 1 1/2 cm thick.
Prover to double size under a cloth on an oiled sheet with low salt flakes in the ground in about 30 minutes.
Smash the whole rosemary sprigs with mortar
Put your fingers into the dough so that it formed a lot of holes, drizzle with plenty of olive oil, rosemary and sprinkle with salt flakes
Bake the bread golden in the middle of the oven for about 10 minutes.