flapjack4

Jag har äntligen gjort mina första flap jacks, en slags söta kakor med bland annat havre, jordnötssmör och sirap i grunden. Tänk cookiebar. De är troligt söta, jag doppade dem i ljus choklad men mörk choklad dämpar det söta bättre och det passar perfekt jordnötssmöret.

30 st

350 g smör eller margarin
2 1/2 dl rårörsocker strö
4/5 dl ljus sirap
100 g jordnötssmör
13 dl havregryn
1 msk solrosfrön
1 msk sesam- eller vallmofrön
200 g mörk och/eller vit choklad till garnering

Sätt ugnen på 175°C.
Klä en ugnssäker form, 30×25 cm (för 30 st) med bakplåtspapper.
Smält matfettet långsamt i en vid kastrull, tillsätt rårörsocker, sirap och jordnötssmör. Rör tills allt är blandat och mjukt. Tillsätt havregryn, solros- och sesamfrö. Blanda väl.
Häll blandningen i formen, platta till så att det är ca 2 cm tjockt. Sätt formen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter innan den lossas. Skär rektangulära bitar och doppa dem till hälften i smält choklad.

flapjack3

Flap jacks

I’ve finally made my first flap jacks, a kind of sweet cookie, including oats, peanut butter and syrup, think cookiebar. I dipped mine in light chocolate, but dark chocolate suppresses the sweet better and it fits perfectly with the peanut butter.

30 pcs

350 g butter or margarine
250ml raw cane sugar for dusting
4/5 cup light syrup
100 grams of peanut butter
13 cup oatmeal
1 tbsp sunflower seeds
1 tablespoon sesame or poppy seeds
200 g dark and / or white chocolate for garnish

Preheat the oven to 175 ° C.
Line a ovenproof dish, 30×25 cm (30 pieces) with parchment paper.
Melt the butter slowly in a wide saucepan, add raw cane sugar, syrup and peanut butter. Stir until well blended and smooth. Add the oats, sunflower and sesame seeds. Mix well.
Pour the mixture into the mold, flatten so that it is about 2 cm thick. Put the mold in the oven for about 20 minutes.
Allow the cake to cool in the tin for about 15 minutes before it is released. Cut rectangular pieces and dip them halfway into melted chocolate.

flapjack1

 

Flap jacks
Recipe Type: Kakor
Author: Cecilia
Flap jacks är en slags söta kakor med bland annat havre, jordnötssmör och sirap i grunden. Doppade dem i choklad – passar perfekt jordnötssmöret. 30 st
Ingredients
  • 350 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl rårörsocker strö
  • 4/5 dl ljus sirap
  • 100 g jordnötssmör
  • 13 dl havregryn
  • 1 msk solrosfrön
  • 1 msk sesam- eller vallmofrön
  • 200 g mörk och/eller vit choklad till garnering
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en ugnssäker form, 30×25 cm (för 30 st) med bakplåtspapper.
  3. Smält matfettet långsamt i en vid kastrull, tillsätt rårörsocker, sirap och jordnötssmör.
  4. Rör tills allt är blandat och mjukt.
  5. Tillsätt havregryn, solros- och sesamfrö. Blanda väl.
  6. Häll blandningen i formen, platta till så att det är ca 2 cm tjockt.
  7. Sätt formen mitt i ugnen ca 20 minuter.
  8. Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter innan den lossas.
  9. Skär rektangulära bitar och doppa dem till hälften i smält choklad.