dumplings2

Under påskhelgen fyllde jag år, och fick bl.a. en bambukorg som man kan göra dumplings i. Självklart passade vi på att testköra korgen.

Portioner: 50 st, det går även bra att halvera degen om du inte vill ha så många.
Dumplingsdeg
ca 1 l vetemjöl (1 l motsvarar 600 g)
ca 3 dl vetemjöl special (3 dl motsvarar 165 g)
5 dl vatten
1 litet ägg

Fyllning (räcker till ca 20 bitar)
1 liten burk kikärtor, mosade
1 salladslök, hackad
2 morötter, grovrivna
1 näve färsk koriander, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk citrongräs och chilibuljong

fyllning

Dippsås
1 dl ljus soja
1/2 dl risvinäger
2 msk sesamfrön
några droppar sesamolja

dippsås

Börja med att göra degen som bör vila ca två timmar i rumstemperatur. Blanda mjöl, vatten och ägg i bakmaskinens bunke. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunkens sidor. Täck bunken med handduk.
Blanda fyllningen i en skål och därefter såsen
Knåda degen, strö på mjöl. Dela degen, rulla ut varje del till rullar ca 2 cm i diameter. Dela varje rulle i bitar på 1 cm. Lägg bitarna på ett mjölat fat och strö över vetemjöl.
Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord till rundlar. Håll i en degbit med ena handen och snurra den allt eftersom man kavlar ytterkanterna runt om med den andra handen. De ska bli lite tjockare än en pepparkaka men med tunnare kanter. De behöver inte bli cirkelrunda utan kan vara lite ojämna.
Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av varje degrundel. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp i mitten, men lämna ändarna öppna. Tryck upp den öppna änden av halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda.
Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.
Sjud dem i rikligt saltat vatten ca 3 minuter, tills de flyter upp, eller ångkoka dem i ett durkslag eller en bambukorg. Det går även bra att steka eller fritera dem. Tips! Lägg ett bakplåtspapper med hål i, i botten så fastnar inte knytena i bambukorgen

kokning

During the Easter weekend, we celebrated my birthday, and I received, among other things, a bamboo basket that you can make dumplings. So naturally we took the time testdriving it.

Servings: 50 pieces, it is also possible to halve the dough if you do not want to have so many.
Dumpling dough
about 1 l wheat flour (1 L corresponds to 600 g)
about 3 cups bread flour (3 cups corresponds to 165 g)
5 cups water
1 small egg

Fill (enough for about 20 pieces)
1 small can chickpeas, mashed
1 spring onion, chopped
2 carrots, roughly torn
1 handful fresh coriander, roughly chopped
1 clove garlic, pressed
1/2 tsp lemon grass and chilli broth

fyllning

dipping sauce
1 cup light soy sauce
1/2 cup rice vinegar
2 tablespoons sesame seeds
a few drops of sesame oil

dippsås

Begin to make the dough should rest for about two hours at room temperature. Mix the flour, water and egg in bowl bakmaskinens. Work the dough until it is smooth and release from the bowl sides. Cover the bowl with a towel.
Mix the filling in a bowl and then the sauce
Knead the dough, sprinkle with flour. Divide the dough, rolling out each part to roll about 2 cm in diameter. Cut each roll into pieces of 1 cm. Put the pieces on a floured dish and sprinkle with flour.
Roll out the pieces of dough on a floured table to circles. Hold a piece of dough with one hand and rotate it as man to roll the outer edges around with the other hand. They should be a little thicker than a gingerbread but with thinner edges. They need not be circular, but can be a little uneven.
Add about one teaspoon of filling in center of each degrundel. Fold degrundeln a crescent, pinch the top center, but leave the ends open. Push the open end of the crescent toward the center so there will be two ears. Pinch one ear toward the center of the crescent and the other outwards. Do the same on the other side. The finished folded dumpling are to be a little bent.
Add the newly folded dumplings one by one on to a floured dish.
Simmer them in abundant salted water for about 3 minutes, until they float to the top, or steam them in a colander or a bamboo basket. It is also possible to fry or deep fry them. Tip! Place a baking sheet with holes in the bottom of the bamboo basket, so the bundles don’t stick.

dumplings3

 

Dumplings
Author: Cecilia
Portioner: 50 st, det går även bra att halvera degen om du inte vill ha så många.
Ingredients
  • Portioner: 50 st, det går även bra att halvera degen om du inte vill ha så många.
  • Dumplingsdeg
  • ca 1 l vetemjöl (1 l motsvarar 600 g)
  • ca 3 dl vetemjöl special (3 dl motsvarar 165 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 litet ägg
  • Fyllning (räcker till ca 20 bitar)
  • 1 liten burk kikärtor, mosade
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 morötter, grovrivna
  • 1 näve färsk koriander, grovt hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1/2 tsk citrongräs och chilibuljong
  • Dippsås
  • 1 dl ljus soja
  • 1/2 dl risvinäger
  • 2 msk sesamfrön
  • några droppar sesamolja
Instructions
  1. Börja med att göra degen som bör vila ca två timmar i rumstemperatur. Blanda mjöl, vatten och ägg i bakmaskinens bunke. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunkens sidor. Täck bunken med handduk.
  2. Blanda fyllningen i en skål och därefter såsen
  3. Knåda degen, strö på mjöl. Dela degen, rulla ut varje del till rullar ca 2 cm i diameter. Dela varje rulle i bitar på 1 cm. Lägg bitarna på ett mjölat fat och strö över vetemjöl.
  4. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord till rundlar. Håll i en degbit med ena handen och snurra den allt eftersom man kavlar ytterkanterna runt om med den andra handen. De ska bli lite tjockare än en pepparkaka men med tunnare kanter. De behöver inte bli cirkelrunda utan kan vara lite ojämna.
  5. Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av varje degrundel. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp i mitten, men lämna ändarna öppna. Tryck upp den öppna änden av halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda.
  6. Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.
  7. Sjud dem i rikligt saltat vatten ca 3 minuter, tills de flyter upp, eller ångkoka dem i ett durkslag eller en bambukorg. Det går även bra att steka eller fritera dem. Tips! Lägg ett bakplåtspapper med hål i, i botten så fastnar inte knytena i bambukorgen