Ljuva, solgula citronrutor. Är det något jag verkligen älskar så är det kakor och bakverk med citron. Finns inget bättre, min absoluta favorit är citron och marängpaj. Men den tar ett tag att göra (en mindre evighet när man är fikasugen) och ibland vill man bara ha något snabbt, gott och enkelt. I och med min utbrändhet så är det väldigt länge sedan jag bakade något, ni som följer mitt matkonto på Instagram har säkert märkt att det ekat tomt sista tiden. Men jag ville göra något lätt och gott till årets kräftskiva, och eftersom jag vet att min svärfar är lika svag för de här kakorna som jag så var det inte så svårt att välja

citronruta1

De här rutorna bakas snabbt och bekvämt i långpanna. Har du ingen matberedare så går det lika bra att knåda ihop degen för hand eller använda en elvisp.

Ca 20 bitar

Deg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
5 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över

Mät upp de torra ingredienserna till degen och lägg i en matberedare. Klicka i smöret och arbeta snabbt ihop degen. Häll slutligen i vattnet
Tryck ut degen i en fyrkantig form, ca 20×25 cm. Förgrädda ca 15 minuter i 200 grader.
Vispa under tiden ägg och strösocker pösigt. Tillsätt vetemjöl, citronsaft och det rivna skalet.
Häll smeten över det förgräddade skalet och grädda ytterligare ca 10 minuter.
Pudra över florsocker medan kakan är varm, men vänta med att skära rutorna tills den svalnar.

Nu blev inte mina rutor så raka och fina, jag är nämligen helt urusel på att skära rakt – vi har alla vår akilleshäl 🙂

citronruta2

 

English