citronochmarängpaj5

Citron och marängpaj är min absoluta favorit. Den passar lika perfekt till en tråkig måndag, med en kopp te, som den är som avslutning på en trevlig middag. Det tar lite tid att göra den, men det är väl värt varenda minut.

Till pajskalet behöver du:
100g smör eller margarin
2,5dl vetemjöl
2msk vatten.

Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa, eller blanda i matberedare. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Linda in degen i lite plastfolie (om du inte har lock till bunken) och låt den ligga kallt ett tag. (Du kan ha pajdegen redo i kylen i flera veckor. Färdiggräddade pajskal är perfekta att frysa in.) Sen är det bara att kavla ut degen och trycka ner den i en pajform, ca 25cm i diameter. Snygga till kanterna och nagga. Grädda i ugnen i 200grader i ca 20 minuter. Därefter låter du skalet svalna.

Dags att göra citronkrämen, till det behöver du:
1,5dl socker
2,5dl vatten
2msk vetemjöl
3 äggulor
1msk smör/margarin
rivet skal från 2 citroner samt ca 4-5msk pressad citronsaft.
Blanda alla ingredienserna i en rostfri kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning. Häll krämen direkt i pajskalet.

Maräng:
3 äggvitor och 6 msk socker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner sockret. Bred över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150grader ca 10 minuter. Tills marängen fått fin färg.

citronochmarängpaj3

Lemon and meringue pie is my absolute favorite. It’s just as perfect on a boring Monday, with a cup of tea, as it is to an ending to a nice dinner. It takes a little time to make it, but it’s well worth every minute.

For the pie crust, you need:
100 g butter or margarine
2.5 cups flour
2 tablespoons water.

Chop together shortening and flour into a grainy mass, or mix in food processor. Add the water and mix to a smooth dough. Wrap the dough in plastic wrap bit (if you do not have lids to bowl) and let it be cold for a while. (You can have pie dough ready in the refrigerator for several weeks. Fully-baked pastry shells are perfect for freezing.) Then it’s just to roll out the dough and press it into a pie pan, about 25cm in diameter. Touch up the edges and prick. Bake in oven 200grader in about 20 minutes. Then you let the shell cool.

Now, time to make lemon cream, you need:
1.5 cups sugar
2.5 cups water
2 tbsp plain flour
3 egg yolks
1 tablespoon butter / margarine
grated rind of 2 lemons
4-5 tbsp lemon juice.
Mix all the ingredients in a stainless steel saucepan. Bring to a boil, stirring constantly. Pour the cream directly into the pie crust.

Meringue:
3 egg whites and 6 tablespoons sugar. Beat the egg whites until stiff, carefully turn down the sugar. Spread over lemon cream. Bake in the oven for about 10 minutes 150grader. Until the meringue is golden color.

citronochmarängpaj1

 

Citron och marängpaj
Author: 
Recipe type: Paj
 
Citron och marängpaj är min absoluta favorit. Den passar lika perfekt till en tråkig måndag, med en kopp te, som den är som avslutning på en trevlig middag. Det tar lite tid att göra den, men det är väl värt varenda minut.
Ingredients
  • Pajskal
  • 100g smör eller margarin
  • 2,5dl vetemjöl
  • 2msk vatten.
  • Citronkräm
  • 1,5dl socker
  • 2,5dl vatten
  • 2msk vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 1msk smör/margarin
  • rivet skal från 2 citroner samt ca 4-5msk pressad citronsaft.
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 6 msk socker
Instructions
  1. Pajskal
  2. Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa, eller blanda i matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg.
  4. Linda in degen i lite plastfolie (om du inte har lock till bunken) och låt den ligga kallt ett tag. (Du kan ha pajdegen redo i kylen i flera veckor. Färdiggräddade pajskal är perfekta att frysa in.)
  5. Sen är det bara att kavla ut degen och trycka ner den i en pajform, ca 25cm i diameter.
  6. Snygga till kanterna och nagga.
  7. Grädda i ugnen i 200grader i ca 20 minuter.
  8. Därefter låter du skalet svalna.
  9. Citronkräm
  10. Blanda alla ingredienserna i en rostfri kastrull.
  11. Låt koka upp under ständig omrörning.
  12. Häll krämen direkt i pajskalet.
  13. Maräng
  14. Vispa äggvitorna till ett hårt skum
  15. Vänd försiktigt ner sockret.
  16. Bred över citronkrämen.
  17. Grädda mitt i ugnen i 150grader ca 10 minuter. tills marängen fått fin färg.