De här kakorna är ett måste för alla lakritsälskare.
Ca 36 st

200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2–3 tsk lakritsgranulat
5 dl vetemjöl

Garnering
150 g mörk choklad
lakritsgranulat

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker och sirap. Vispa tills det blandat sig.

2. Blanda i bakpulver, vaniljsocker, lakritsgranulat och mjöl. Blanda till en jämn deg.

3. Dela degen i tre delar och rulla ut varje till en längd på 40 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att det sväller ut så att det är bra att lämna mellanrum.

4. Grädda längderna mitt i ugnen i 15–20 min. Låt kakorna svalna några minuter. Skär sedan upp dem i sneda bitar, ca 3 cm breda.

5. Hacka och smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

6. Doppa ena sidan av kakorna i chokladen, strö på lite extra lakritsgranulat och låt de stelna. Förvara kakorna svalt i lufttäta burkar.

 

These cookies are a must for all liquorice lovers.

Approximately 36 pieces

200g butter, unsalted
1 1/2 cup granulated sugar
1 tbsp golden syrup
2 teaspoons baking powder
1 tablespoon vanilla sugar
2-3 teaspoons licorice granules
5 cups flour

Garnish
150g dark chocolate
liquorice granules

Do this
1. Preheat the oven to 200 degrees. Mix butter, sugar and syrup. Whisk until blended.

2. Mix the baking soda, vanilla, licorice granules and flour. Mix into a smooth dough.

3. Divide the dough into three pieces and roll each to a length of 40 cm. Place them on a baking sheet with parchment paper. Remember that it swells out so it’s good to leave gaps.

4. Bake the rolls in the oven for 15-20 minutes. Let the cookies cool a few minutes. Then cut them into crooked pieces, about 3 cm wide.

5. Chop and melt the chocolate in the microwave or over a water bath.

6. Dip one side of the cookies into the chocolate, sprinkle on a little extra licorice granules and let them harden. Keep the cookies cool in airtight jars.