Sötpotatissallad800 gram sötpotatis(ar)
0,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
1 paket getost, ca 200 g
0,5 huvud isbergssallad

Dressing
0,5 dl olivolja
1 tsk torkad rosmarin
0,5 st citron(er)
1 tsk honung
salt och svartpeppar

Tillbehör
500 gram laxfilé
chiliflakes
strösocker
salt och svartpeppar
olivolja och smör

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Sötpotatis: Skala sötpotatisen och skär den i fyrkanter stora som sockerbitar. Lägg dem på en ugnsplåt och ringla över olivolja. Blanda runt med händerna ordentligt. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Sätt in i ugnen ca 20 min.

3. Skölj isbergsalladen och skär den i stora bitar. Lägg upp på ett stort fat.

4. Dressing: Värm på ½ dl olivolja i en liten kastrull tillsammans med rosmarin. Låt det fräsa några sekunder och ställ åt sidan. Tillsätt honung, saften från ½ citron och en nypa salt och peppar när olivoljan har svalnat något. Akta så att det inte stänker upp varm olja.

5. Lax: Skär varje laxfilé i 4 kuber. Krydda med salt, svartpeppar, chiliflakes och socker ordentligt på varje
sida.

6. Sötpotatis: Ta ut sötpotatisen efter 20 min och lägg på getost i skivor. Sätt in i ugnen igen ca 5 min. Nu kan du sätta ugnen på grillvärme om du vill men håll koll så att inte osten bränns.

7. Lax: Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör och stek laxbitarna på medelhög- till hög värme ca 1 min på varje sida så att de får en knaprig gyllenbrun stekyta.

Fördela sötpotatis med ost över isbergssalladen.
Lägg laxbitarna över och slå över dressingen.

DSC_0027Sweet Potato Salad
800 grams of sweet potato (s)
0.5 cup olive oil
salt and black pepper
1 packet of goat cheese, about 200 g
0.5 iceberg lettuce

Dressing
0.5 cup olive oil
1 teaspoon dried rosemary
0.5 tr lemon (s)
1 teaspoon honey
salt and black pepper

Accessories
500g salmon fillet
chiliflakes
granulated sugar
salt and black pepper
olive oil and butter

1. Preheat the oven to 200 degrees.

2. Sweet potatoes: Peel the sweet potato and cut it into squares the size of sugar cubes. Place them on a baking tray and drizzle with olive oil. Mix around with your hands thoroughly. Season with salt and black pepper to taste. Place in the oven about 20 minutes.

3. Rinse iceberg lettuce and cut into large pieces. Post on a large platter.

4. Dressing: Heat ½ cup olive oil in a small saucepan along with the rosemary. Fry for a few seconds and set aside. Add the honey, the juice of ½ lemon and a pinch of salt and pepper when olive oil has cooled somewhat. Be careful to not splash hot oil.

5. Salmon: Cut each fillet into 4 cubes. Season with salt, black pepper, chiliflakes and sugar properly in each
page.

6. Sweet potatoes: Remove the sweet potato after 20 min and add the goat cheese into slices. Place in the oven again for about 5 minutes. Now you can put the oven on grill heat if you like but keep an eye so that the cheese does not burn.

7. Salmon: Heat a frying pan with a little oil and butter and fry laxbitarna on medelhög- to high heat about 1 minute on each side so that they get a crispy golden brown browned.

Spread the sweet potato with cheese over the iceberg lettuce.
Add the pieces of salmon over and turn over the dressing.

DSC_0027