Bondkakor är en av mina favoritkakor, men jag gör dem på tok för sällan. Vanligtvis har man ju mandel i degen, men jag tycker det är minst lika gott med andra nötter. Idag blev det hasselnötter.

40 st

4 1/2 – 5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 dl strösocker
1 dl hackad mandel, eller andra nötter
200 g smör eller margarin
1 msk sirap

Blanda den minsta mängden mjöl med bikarbonat, socker och nötter. Hacka ner smöret och sirapen och arbeta ihop till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns lös.
Dela degen i två bitar och rulla till två rullar, 4cm tjocka. Låt dem vila i kylen i 2 timmar.
Skär i 5mm tjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna i 175 grader, 12-15 minuter.

bondkaka3

Bondkakor – farmers cookies with hazelnut

These cookies are one of my favorite once, but I don’t make them as often as I would like to. Traditionally you use almonds into the dough, but I think they tast just as good with other nuts. Today I’ve used hazelnuts.

40 pc

450 – 500 ml of flour
1 teaspoon baking soda
150 ml of granulated sugar
100 ml chopped almonds or other nuts
200 g butter or margarine
1 tablespoon syrup

Mix the least amount of flour with baking soda, sugar and nuts. Chop the butter and syrup and work into a dough. Add any more flour if the dough feels loose.
Divide the dough into two pieces and roll in to two rolls, 4cm thick. Let them rest in the refrigerator for 2 hours.
Cut into 5mm thick slices and place on baking sheet covered plate.
Bake cookies at 175 degrees for 12-15 minutes.