BLUEBERRY

rulltårta

Imorgon är det rulltårtans dag, men vi tjuvstartade redan i lördags när vi bjöd mina föräldrar på denna ljuvliga blåbärsrulltårta när de var på besök. Och rulltårta är ju en sådan där busenkel klassiker som jag alltid frågar mig själv varför jag inte gör oftare. Man kan ju variera den i all oändlighet. Fylla den med alla möjliga godsaker, klä den i marsipan och skära till små bakelser, stapla skivorna till ett torn och göra till en tårta.

Det här är ett klassikt recept så du kan byta ut fyllningen till i stort sett vad du vill. Du kan även byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl

10 bitar

3 ägg
2dl strösocker
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning
ca 1 dl fast sylt

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet och mjölet blandat med bakpulver.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda bottnen i 250 grader i ca 5 minuter
Stjälp upp på sockrat bakpapper. Bred på sylt och rulla ihop från långsidan. Låt kallna

rulltårta2

Tomorrow is the swiss roll day here in Sweden, but we jumped the gun early as Saturday when we enjoyed this lovely blueberries Swiss roll when my parents came to visit. And Swiss roll’s one of those really simple classic cakes that I always ask myself why I don’t do them more often. You can vary it indefinitely. Fill it with all sorts of goodies, roll it in marzipan and cut into small cakes, stack the slices to a tower and make a big cake.

This is a classic in recipes so you can replace the fill to virtually anything you want. You can also replace wheat flour to gluten free flour

10 bits

3 eggs
2dl granulated sugar
2 tablespoons water
2 cups flour
1 1/2 teaspoons baking powder

Filling
1 dl solid jam

Beat eggs and sugar until fluffy. Add the water and the flour mixed with baking powder.
Pour the batter into a baking tray with baking paper. Bottom bake at 250 degrees for about 5 minutes
Flip it over on to a sugared baking paper. Spread with jam and roll up from the long side. Allow it to cool

rulltårta3

Blåbärsrulltårta
Author: 
Recipe type: Rulltårta
 
Det här är ett klassikt recept så du kan byta ut fyllningen till i stort sett vad du vill. Du kan även byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl 10 bitar
Ingredients
  • 3 ägg
  • 2dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • Fyllning
  • ca 1 dl fast sylt
Instructions
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt vattnet och mjölet blandat med bakpulver.
  3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
  4. Grädda bottnen i 250 grader i ca 5 minuter
  5. Stjälp upp på sockrat bakpapper.
  6. Bred på sylt och rulla ihop från långsidan.
  7. Låt kallna