Blåbärsbullar
Blåbärsbullar

Härligt saftiga bullar med blåbär, smakar extra gott toppade med mandelspån
Ca 24st

Vetedeg
3 dl mjölk
1 msk mald kardemumma
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
1 msk mald kanel
2 1/2 dl blåbär, färska eller frysta
2 msk florsocker
2 msk maizena majsstärkelse

Garnering
1 ägg, uppvispat
mandelspån

Värm mjölken till 37 grader och tillsätt kardemumman. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt strösocker, salt, smör och ägg.
Häll i vetemjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Fyllning
Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
Rör ihop bär, florsocker och maizena i en annan skål.

Själp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget, ca 30×45 sm och ca 1 cm tjock.
Bred på hälften av fyllningen på degen. Strö över hälften av bären och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Upprepa med den andra halvan av degen.
Lägg bullarna i bullformar och ställ dem på plåtar.
Låt bullarna jäsa utan bakduk i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån.
Grädda bullarna längst ner i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem kallna på galler

Wonderfully juicy buns with blueberries, tastes extra good topped with flaked almonds

About 24st

Wheat dough
3 cups milk
1 tablespoon ground cardamom
50 g yeast
1 1/2 cups granulated sugar
1/2 teaspoon salt
150 g butter, unsalted
1 egg
11-12 cups flour

Filling
200g butter, room warm
1 cup raw sugar
1 tablespoon ground cinnamon
2 1/2 cup blueberries, fresh or frozen
2 tbsp icing sugar
2 tbsp corn starch

Garnish
1 egg, beaten
flaked almonds

Heat the milk to 37 degrees, and the bottom line manner. Crumble the yeast into a bowl and pour over the milk. Stir until the yeast has dissolved. Add the granulated sugar, salt, butter and eggs.
Pour in the flour, a little at a time, and work together to a smooth dough by hand or machine.
Let the dough rise under a cloth to double size in 45-60 minutes.

Mix the filling
Mix butter, raw sugar and cinnamon for a creamy filling.
Stir berries, icing sugar and cornstarch in another bowl.
Lay the dough on a floured surface. Divide the dough into two pieces and roll out one half at a time, about 30×45 sm and about 1 cm thick.
Spread half of the filling on the dough. Sprinkle with half of the berries and roll up into a roll. Cutting roller in 3-4 cm thick slices. Repeat with the second half of the dough.
Place the buns in the bull molds and place them on plates.
Let the buns rise without a kitchen towel for 45-60 minutes. Preheat the oven to 200 degrees.
Brush buns with egg and sprinkle with almonds.
Bake the buns at the bottom of the oven for about 10 minutes.
Let them cool on a rack.