bagels6

Det något speciellt med bagels, färskost, skivade tomater och basilikablad. Och det tar inte alltför lång tid att göra dem, men om du, precis som jag, är vrålhungrig när du vaknar, kan du låta degen jäsa över natten.

16 st

25g smör eller margarin
5 dl mjölk, jag hade sojamjölk hemma denna gång
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung eller ljus sirap, agavesirap går också bra
13-14 dl vetemjöl special

Till kokning
3 liger vatten, 2msk salt

Till pensling
1 uppvispat ägg, 2 msk skalade sesamfrön eller vallmofrön

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på degspadet.
Rör om och tillsätt slt, honung och hälften av vetemjölet. Arbeta degen 5 minuter, tillsätt under tiden resten av mjölet.
Arbeta degen ytterligare 5 minuter i masken eller 10 minuter för hand så att den blir riktigt smidig. Jäs degen under bakduk i 30 minuter

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull, sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Rulla varje bit till 20 centimeter långa längder och forma dem till ringar. Tryck ihop ändarna ordentligt.

Koka ringarna några åt gången i 2 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Pensla med det uppvispade ägget och strö på sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt brödet svalna på galler med bakduk över.

bagels4

That something special about bagels, cream cheese, sliced tomatoes and basil leaves. And it doesn’t take too long to make them, but if you, like me, are starving when you wake up, you can let the dough rise overnight.

16 pieces

25g butter or margarine
5 cups milk, I had soy milk at home this time
50 g yeast
2 tsp salt
2 tablespoons honey or golden syrup, agave syrup can also
13-14 cups bread flour

To the boiling
3 liger water, salt 2msk

For brushing
1 beaten egg, 2 tablespoons peeled sesame seeds or poppy seeds

Melt the butter in a saucepan, add milk and heat to 37 degrees. Crumble the yeast in a dough bowl and pour on degspadet.
Stir and add the SLT, honey and half of the flour. Knead the dough for 5 minutes, add the meantime the rest of the flour.
Work the dough for another 5 minutes in the mask, or 10 minutes by hand so that it becomes really smooth. Prover dough under a cloth 30 minutes

Bring the water and salt in a large saucepan, set the oven to 225 degrees.
Put the dough on lightly floured surface and divide it into 16 pieces. Roll each piece to 20 centimeters long lengths and shape them into rings. Press the ends together firmly.

Boil rings few at a time for 2 minutes. Remove them with a slotted spoon and drain them. Put them on bakingtray with greaseproof paper. Brush with the beaten egg and sprinkle with sesame seeds.
Bake in middle of oven for 15-20 minutes.
Let the bread cool on a rack with a kitchen towel over.

bagels7