aubergine4

Den här pikanta purén är en uppskattad delikatess runt medelhavet. Den är perfekt som dippsås till råa grönsaker, eller som tillbehör till grillat

ca 5 dl, 10 portioner
1-2 auberginer , ca 500 g
4 msk sesamfrön
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten finhackad gul lök
3 msk finhackad färsk koriander eller persilja
saften av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt svartpeppar

Tillbehör
skivad baguette
gurkstavar
rädisor

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på längden. Gör några snitt i skalet i ett rutmönster, salta lätt på snittytorna och låt halvorna vila ca 30 minuter.
Skölj sedan bort saltet i kallt vatten och torka med hushållspapper. Pensla halvorna med lite olivolja och lägg dem i en ugnssäker form med skalsidan ner. Låt baka i ugnen tills fruktköttet är mjukt, 30-45 minuter.
Låt svalna. Stöt sesamfröna i mortel.
gröp ur fruktköttet ur auberginen och lägg det i en matberedarskål tillsammans med sesamfrön, vitlök, lök, koriander eller persilja och citronsaft. Kör till puré. Tillsätt oljan genom tubröret medan maskinen är igång. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp purén i en skål och låt den stå kallt till serveringen.

aubergine3

Eggplant Caviar

This piquant puree is a prized delicacy around the Mediterranean. It’s perfect as a dip for raw vegetables, or as an accompaniment to grilled meat

about 500 ml, 10 servings
1-2 aubergines, about 500 g
4 tbsp sesame seeds
2 pressed garlic cloves
1 small finely chopped onion
3 tablespoons finely chopped fresh cilantro or parsley
juice of 1/2 lemon
1/2 cup olive oil
salt pepper

Fixings
Sliced baguette
fingers of cucumber
radishes

Heat the oven to 200 degrees. Share aubergines lengthwise. Make a few cuts in the shell in a grid pattern, salt lightly on the cut surfaces halves and let rest about 30 minutes.
Then rinse off the salt in cold water and dry with paper towels. Brush halves with a little olive oil and place in an ovenproof dish with the skin side down. Let bake in the oven until the flesh is soft, 30-45 minutes.
Let cool. Shock sesame seeds in a mortar.
scoop out the flesh of the eggplant and place in a foodprocessorbowl with sesame seeds, garlic, onion, cilantro or parsley and lemon juice. Drive to puree. Add the oil through the viewing tube while the machine is running. Season with salt and pepper. Add the puree in a bowl and let it cool until serving.

aubergine1

 

Auberginekaviar
Recipe Type: Starter
Author: Cecilia
Den här pikanta purén är en uppskattad delikatess runt medelhavet. Den är perfekt som dippsås till råa grönsaker, eller som tillbehör till grillat ca 5 dl, 10 portioner
Ingredients
  • 1-2 auberginer , ca 500 g
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 3 msk finhackad färsk koriander eller persilja
  • saften av 1/2 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • salt svartpeppar
  • Tillbehör
  • skivad baguette
  • gurkstavar
  • rädisor
Instructions
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna på längden.
  3. Gör några snitt i skalet i ett rutmönster, salta lätt på snittytorna och låt halvorna vila ca 30 minuter.
  4. Skölj sedan bort saltet i kallt vatten och torka med hushållspapper.
  5. Pensla halvorna med lite olivolja och lägg dem i en ugnssäker form med skalsidan ner.
  6. Låt baka i ugnen tills fruktköttet är mjukt, 30-45 minuter.
  7. Låt svalna.
  8. Stöt sesamfröna i mortel.
  9. gröp ur fruktköttet ur auberginen och lägg det i en matberedarskål tillsammans med sesamfrön, vitlök, lök, koriander eller persilja och citronsaft. Kör till puré.
  10. Tillsätt oljan genom tubröret medan maskinen är igång. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg upp purén i en skål och låt den stå kallt till serveringen.