Äppelkaka

I helgen hade vi vår efterlängtade kräftskiva, som fick bli en slags blandning av en avskedsfest till sommaren och en välkomstfest för hösten. För vad är mer höstligt än en äppelkaka med hemgjord vaniljsås? Jag hackade ner en dubbeldaim i smeten för att göra den extra festlig.

Äppelkaka
125 g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnerning
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk strösocker
1 tsk kanel

Smörj och ev. bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfett och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk. Häll smeten i formen.
Skala ev äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter i 175grader.

Vaniljsås
4-6 port
1/2 vaniljstång
3 dl kaffegrädde
3 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde

Klipp försiktigt upp vaniljstången och lägg den i en kastrull. Tillsätt kaffegrädden och koka upp alltsammans. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i ca 15 minuter.
Vispa ihop äggulor och socker och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning till den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.
Vispa grädden och vänd ner den i såsen strax innan den skall serveras.

äppelkaka2

Apple tart with Daim and homemade custard

This weekend we had our long awaited kräftskiva, that become a sort of mixture of a farewell party to the summer and a welcome party for autumn. For what is more in seasonal now than an apple pie with homemade vanilla sauce? I chopped down a dubbel daim in to the batter to make it a bit more festive.

Apple tart
125 g margarine or butter
150 ml of granulated sugar
2 eggs
250 ml of flour
1/2 teaspoon baking soda
2 tablespoons milk

Garnish
3-4 medium apples
1-2 tablespoons powdered sugar
1 teaspoon cinnamon

Grease, and possible sprinkle with crumbs, a round shape with detachable edge, about 24 cm in diameter.
Melt the butter and let it cool. Stir the butter with the sugar until fluffy. Add one egg at a time and then the flour, baking powder and milk. Pour the batter into the mold.
Peel apples and cut any them in to thin wedges. Stick them in the batter close together. Sprinkle with sugar mixed with cinnamon.
Bake in the lower part of the oven for 30-40 minutes at 175 degrees.

Custard sauce
4-6 port
1/2 vanilla pod
300 ml of coffee cream
3 egg yolks
2 tablespoons granulated sugar
200 ml of whipping cream

Carefully cut the vanilla pod and put it in a pan. Add the coffee cream and boil it all. Remove the pan from the heat and let the cream soak for about 15 minutes.
Whisk together the egg yolks and sugar and pour the mixture into the cream. Simmer the sauce gently while whisking until it becomes moderately thick. Remove the vanilla pod and let the sauce cool.
Whip the cream and fold into the sauce just before it is served.

äppelkaka1

Äppelkaka med daim och hemgjord vaniljsås
Author: 
Recipe type: Pie
 
Vad är mer höstligt än en äppelkaka med hemgjord vaniljsås? Jag hackade ner en dubbeldaim i smeten för att göra den extra festlig.
Ingredients
  • Äppelkaka
  • 125 g margarin eller smör
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • Garnerning
  • 3-4 medelstora äpplen
  • 1-2 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • Vaniljsås
  • 4-6 port
  • ½ vaniljstång
  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
Instructions
  1. Äppelkaka
  2. Smörj och ev. bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält matfett och låt det svalna. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk. Häll smeten i formen.
  4. Skala ev äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter i 175grader.
  6. Vaniljsås
  7. Klipp försiktigt upp vaniljstången och lägg den i en kastrull. Tillsätt kaffegrädden och koka upp alltsammans. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i ca 15 minuter.
  8. Vispa ihop äggulor och socker och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning till den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.
  9. Vispa grädden och vänd ner den i såsen strax innan den skall serveras.