jordgubbar5

Vad är midsommarafton utan jordgubbar? Jag tänkte bjuda på en lite lättare avslutning på sommarbuffén, nämligen apelsinmarinerade jordgubbar.

4 portioner

1 liter jordgubbar
1 apelsin
strimlat eller rivet apelsinskal
citronmeliss till garnering

Marinad
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
saften av apelsinen
2 msk Grand Marnier eller Cointreau – om man vill

Koka vatten och socker till en simmig lag. Låt den kallna. Tillsätt pressad apelsinsaft och smaka av med likör.
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och häll över lagen. Låt marinera i kylskåp några timmar.
Strimla eller riv lite skal av apelsinen och spara till garnering.
Fördela jordgubbarna på tallrikar, häll över lite av marinaden och garnera med apelsinskal och citronmeliss. Förvara kallt till servering.

Tips! Köp gärna en extra apelsin och skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv och varva med jordgubbarna. En skopa vaniljglass eller lite lätt vispad grädde är också gott till.

jordgubbar6

Orange marinated strawberries

What is Midsummer’s Eve without strawberries? I’m going to offer you a lighter finish to the summer buffet, namely orange marinated strawberries.

Serves 4 people

1 liter strawberries
1 orange
shredded or grated orange peel
lemon balm for garnish

Marinade
50 ml of water
50 ml of granulated sugar
juice of orange
2 tablespoons Grand Marnier or Cointreau – if you want

Boil the water and sugar to a hazy law. Let it cool. Add the squeezed orange juice and season with liqueur.
Rinse, trim and slice the strawberries. Put them in a bowl and pour over the law. Let marinate in the refrigerator for a few hours.
Shred or grate a little of the orange peel and save for garnish.
Divide the strawberries on plates, pour over a little of the marinade and garnish with orange peel and lemon balm. Keep cold to serving.

Tip! You could buy an extra orange and cut out hinnfria wedges with a sharp knife and unwind with strawberries. You can also serve with a scoop of vanilla ice cream or lightly whipped cream.

jordgubbar4

 

Apelsinmarinerade jordgubbar
Recipe Type: Dessert
Author: Cecilia
Vad är midsommarafton utan jordgubbar? Jag tänkte bjuda på en lite lättare avslutning på sommarbuffén, nämligen apelsinmarinerade jordgubbar. 4 portioner
Ingredients
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 apelsin
  • strimlat eller rivet apelsinskal
  • citronmeliss till garnering
  • Marinad
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • saften av apelsinen
  • 2 msk Grand Marnier eller Cointreau – om man vill
Instructions
  1. Koka vatten och socker till en simmig lag. Låt den kallna.
  2. Tillsätt pressad apelsinsaft och smaka av med likör.
  3. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
  4. Lägg dem i en skål och häll över lagen.
  5. Låt marinera i kylskåp några timmar.
  6. Strimla eller riv lite skal av apelsinen och spara till garnering.
  7. Fördela jordgubbarna på tallrikar, häll över lite av marinaden och garnera med apelsinskal och citronmeliss.
  8. Förvara kallt till servering.
  9. Tips! Köp gärna en extra apelsin och skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv och varva med jordgubbarna. En skopa vaniljglass eller lite lätt vispad grädde är också gott till.