Apelsinbiscotti med nötter & choklad
Apelsinbiscotti med nötter & choklad

Ca 60 st
150 g hasselnötter
100 g mörk choklad
150 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 tsk apelsinskal, rivet
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna. Gnugga sedan bort skalen från nötterna. Låt dem svalna. Grovhacka nötterna och chokladen.

2. Vispa smör och socker mjukt. Blanda i apelsinskal, två ägg och mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker. Sist blandar du i nötter och choklad.

3. Forma degen till sex smala rullar, ungefär lika långa som plåtens kortsida. Lägg 3 rullar på varje plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något med handflatan.

4. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna i 15 min. Skär sedan länderna med en vass kniv i lite sneda, smala bitar.

5. Vänd snittytorna uppåt och grädda skorporna i ytterligare 8–10 min. Låt kallna.

About 60 pc

150 g hazelnuts
100g dark chocolate
150 g butter, unsalted
3 cups powdered sugar
2 teaspoons orange zest, grated
2 eggs
about 6 cups flour
2 teaspoons baking powder
1 tablespoon vanilla sugar

Do this

1. Preheat the oven to 200 degrees. Toast the hazelnuts in a hot frying pan. Then rub away the shells of nuts. Let them cool. Coarsely chop the nuts and chocolate.

2. Beat butter and sugar soft. Mix in the orange peel, two eggs and flour mixed with baking powder and vanilla sugar. Finally, you mix in nuts and chocolate.

3. Shape the dough into six narrow rolls, about as long as the plate short side. Add 3 rolls on each baking sheet with parchment paper. Flatten them slightly with the palm.

4. Bake the rolls in the oven for about 15 min. Let the lengths cool for 15 minutes. Then cut the countries with a sharp knife in a little crooked, narrow pieces.

5. Turn the cut surfaces upwards and bake the crusts for another 8-10 minutes. Allow to cool.