Fortsätter på temat ananas, här kommer receptet på gårdagens bakverk
Pajdeg

  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör, smält

Fyllning

  • ca 400 g krossad ananas
  • 2 dl créme fraiche, 34 procent
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ den i kylen i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Fyllning: häll den krossade ananasen i en sil och låt vätskan rinna av. Blanda ihop créme fraiche, florsocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör ner ananasen. Bred ut fyllningen på pajbottnen. Grädda pajen längst ner i ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna i formen. Servera pajen med vispad grädde.

DSC_0075

DSC_0083I’m continuing on the pineapple theme, here’s the recipe for yesterday’s goodie

Shortcrust pastry

1 cup granulated sugar
3 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 pinch of salt
125g butter, melted

Filling

about 400 g of crushed pineapple
2 dl crème fraiche, 34 percent
3/4 cup powdered sugar
2 teaspoon vanilla
1 egg

Mix powdered sugar, flour, baking powder and salt in a bowl. Add the butter and pinch together to form a dough. Press the dough in a baking tin, about 24 cm in diameter. Place it in the fridge for about 15 minutes. Preheat the oven to 200 degrees. Filling: pour the crushed pineapple in a sieve and let the fluid drain. Mix the crème fraiche, the icing sugar, vanilla sugar and eggs in a bowl. Stir in the pineapple. Spread the filling on to the shortcrust pastry. Bake the pie at the bottom of the oven for 30-35 minutes. Allow it to cool in the tin. Serve the pie with whipped cream.

DSC_0075

DSC_0083