12-14 bitar

  • 5-6 ananasringar, konserverade i sockerlag
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält
  • 1 dl filmjölk
  • 1 dl ananasspad

Glasyr

  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 35g smör, smält
  • 3-4 tsk ananasspad
  • riven kokos

Sätt ugnen på 180 grader. Häll av ananasspadet i ett glas (används till kakan och glasyren). Skär ananasringarna i små bitar. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kardemumma, vaniljsocker, bikarbonat och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen, smör, filmjölk samt ananasbitar och spad i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Låt den kallna i formen. Glasyr: Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden ananasspad så att konsistensen blir lagom bredbar. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i bitar

IMG_143712-14 pieces

5-6 pineapple rings, canned in syrup
2 eggs
2 1/2 cups granulated sugar
1 tsp cardamom seeds, mort added
1 teaspoon vanilla
1 teaspoon baking soda
4 cups flour
100g butter, melted
1 cup sour milk
1 cup pineapple juice from the can

Frosting

1 tablespoon vanilla sugar
3 cups icing sugar
35g butter, melted
3-4 teaspoons pineapple juice
grated coconut

Preheat the oven to 180 degrees. Pour pineapple juice in a glass (used in the cake and the icing). Cut the pineapple rings into small pieces. Beat eggs and granulated sugar until fluffy in a bowl. Mix cardamom, vanilla sugar, baking soda and flour. Stir in the flour mixture, butter, sour milk and pineapple chunks and broth into the batter. Pour batter into a greased and floured springform, 23-24 cm in diameter. Bake the cake at the bottom of the oven for about 40 minutes. Let it cool in the pan. Glaze: Mix together all the ingredients for the glaze in a bowl. Adjust the amount of pineapple broth so that consistency is just right spreadable. Spread the icing over the cake and sprinkle with coconut. Let the glaze set before you cut the cake into pieces

IMG_1437