Det här är Leilas recept på Amerikansk äppelpaj och den för verkligen tankarna till Farmor Anka. Lite pyssligare än en smulpaj, men så otroligt värt det.Receptet är för 1 paj

1 sats mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Under tiden gör vi fyllningen
12 stora Granny Smith äpplen
Saften av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar, eller i två stekpannor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.
Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar över pajformskanten.
Fyll pajformen med de stekta äpplena

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, ca 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten.

Ställ pajformen på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt ( som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den är gyllene.
Servera äppelpajen med mjuk vaniljglass och/eller lättvispad kolagrädde.

Det här är Leilas recept på Amerikansk äppelpaj och den för verkligen tankarna till Farmor Anka. Lite pyssligare än en smulpaj, men så otroligt värt det.
Receptet är för 1 paj

1 sats mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Under tiden gör vi fyllningen
12 stora Granny Smith äpplen
Saften av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar, eller i två stekpannor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.
Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar över pajformskanten.
Fyll pajformen med de stekta äpplena

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, ca 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten.

Ställ pajformen på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt ( som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den är gyllene.
Servera äppelpajen med mjuk vaniljglass och/eller lättvispad kolagrädde.