Japp, det är redan 2:a advent idag. Och inte nog med det, det är pepparkakans dag också. Däremot var det inte direkt den varmaste decemberdagen idag. Det var -20 när jag gick upp

Det lockade inte till någon morgonpromenad direkt. Istället tog jag tag i den andra delen av julbakningshelgen.

En kokbok som jag återkommer till varje jul är Nigellas jul. Har du inte tittat i den, besök närmaste bokhandel och leta upp den. Här finns läckra drinkar, presenter man kan göra själv, tips på hur man gör resterna lite mer intressanta. Spontana middagar och självklart godsaker. Största favoriten hittills är lamm och dadel tagine.

I år testade jag Vita chokladkakor med tranbär.

150 g vetemjöl

1/2tsk bakpulver

1/2tsk salt

75g havregryn (ej snabbhavregryn)

125g mjukt smör

75g mörkt muscovadosocker

100g strösocker

1 ägg

1tsk vaniljsocker

75g torkade tranbär

50g pekannötter

150g vit choklad, hackad

Värm ugnen till 180grader och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Mät upp mjöl, bakpulver, salt och havregryn i en skål. Lägg smör och socker i en annan skål och vispa tills det är krämigt – det går lättare med en elvisp eller liknande. Rör i mjöl, bakpulver, salt och havregryn, vänd sedan ner tranbären, de hackade pekannötterna och chokladhacket. Rulla små bollar med händerna, lägg dem på plåten och tryck till dem med en gaffel. Grädda kakorna i 15 minuter. När de är klara är de blekgula, men alltför mjuka för att lyftas från plåten. Ställ plåten svalt och låt kakorna stå och stelna i ca 5 minuter. Lossa dem från plåten med t.ex. en stekspade och låt dem stela helt på ett galler.

Japp, det är redan 2:a advent idag. Och inte nog med det, det är pepparkakans dag också. Däremot var det inte direkt den varmaste decemberdagen idag. Det var -20 när jag gick upp

Det lockade inte till någon morgonpromenad direkt. Istället tog jag tag i den andra delen av julbakningshelgen.

En kokbok som jag återkommer till varje jul är Nigellas jul. Har du inte tittat i den, besök närmaste bokhandel och leta upp den. Här finns läckra drinkar, presenter man kan göra själv, tips på hur man gör resterna lite mer intressanta. Spontana middagar och självklart godsaker. Största favoriten hittills är lamm och dadel tagine.

I år testade jag Vita chokladkakor med tranbär.

150 g vetemjöl

1/2tsk bakpulver

1/2tsk salt

75g havregryn (ej snabbhavregryn)

125g mjukt smör

75g mörkt muscovadosocker

100g strösocker

1 ägg

1tsk vaniljsocker

75g torkade tranbär

50g pekannötter

150g vit choklad, hackad

Värm ugnen till 180grader och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Mät upp mjöl, bakpulver, salt och havregryn i en skål. Lägg smör och socker i en annan skål och vispa tills det är krämigt – det går lättare med en elvisp eller liknande. Rör i mjöl, bakpulver, salt och havregryn, vänd sedan ner tranbären, de hackade pekannötterna och chokladhacket. Rulla små bollar med händerna, lägg dem på plåten och tryck till dem med en gaffel. Grädda kakorna i 15 minuter. När de är klara är de blekgula, men alltför mjuka för att lyftas från plåten. Ställ plåten svalt och låt kakorna stå och stelna i ca 5 minuter. Lossa dem från plåten med t.ex. en stekspade och låt dem stela helt på ett galler.