Så var semestern slut. Första arbetsdagen avklarad. J har vart riktigt flitig idag. När jag kom hem så hade han målat klart garaget. Nu saknas bara lite lister runt tak, golv och fönster. Å sen ska alla grejer ska bäras in igen och organiseras.

Den nya kranen var på plats vid huvudentrén..
 Men jag är inte sämre jag, har äntligen fått upp ett skynke under diskhon i tvättstugan. Tyget är från Åhléns.
Å så en liten närbild.
I lördags fick jag ett riktigt bakanfall. Resultatet blev en underbart god citron och marängpaj. Har du inte testat? Gör det. Är prefekt till en kopp te eller kaffe. Vill man lyxa till det är portvin ett hett tips.
Men det tog inte slut där. En klassisk kardemummakaka är aldrig fel. Den blev väldigt uppskattad och halva kakan hann försvinna innan jag fick fram kameran.

Till 1 kaka behöver du:
200g smör eller margarin
2 ägg
3dl socker
3dl mjölk
8dl vetemjöl
4tsk bakpulver
1tsk kardemummakärnor. Grovt stötta.
Garnering gör du enkelt med lite pärlsocker och några hackade sötmandlar. Jag brukar ta 15-20st, beroende på storlek, och hacka grovt.

Börja med att smörja och bröa en rund slät form som rymmer ca 2 liter. Inte mindre, risken är att det sväller över i ugnen.
Smält matfett i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst under tiden. Tillsätt mjöl, bakpulver, de krossade kardemummakärnorna, mjölken och matfettet.
Häll sedan smeten i formen, strö över pärlsocker och de hackade mandlarna. Grädda därefter kakan mitt i ugnen ungfär 1 timme i 175grader. Själp därefter upp kakan och vänd den.
Har du ingen rund form, eller vill variera dig lite, kan du bre ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40cm. Gräddningstiden blir då ca 25 minuter. Skär därefter upp i lagom stora bitar.

Smaklig spisSå var semestern slut. Första arbetsdagen avklarad. J har vart riktigt flitig idag. När jag kom hem så hade han målat klart garaget. Nu saknas bara lite lister runt tak, golv och fönster. Å sen ska alla grejer ska bäras in igen och organiseras.

Den nya kranen var på plats vid huvudentrén..
 Men jag är inte sämre jag, har äntligen fått upp ett skynke under diskhon i tvättstugan. Tyget är från Åhléns.
Å så en liten närbild.
I lördags fick jag ett riktigt bakanfall. Resultatet blev en underbart god citron och marängpaj. Har du inte testat? Gör det. Är prefekt till en kopp te eller kaffe. Vill man lyxa till det är portvin ett hett tips.
Citron och marängpaj
Till pajskalet behöver du:
100g smör eller margarin
2,5dl vetemjöl

2msk vatten.
Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa, eller blanda i matberedare. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Linda in degen i lite plastfolie (om du inte har lock till bunken) och låt den ligga kallt ett tag. (Du kan ha pajdegen redo i kylen i flera veckor. Färdiggräddade pajskal är prefekta att frysa in.) Sen är det bara att kavla ut degen och trycka ner den i en pajform, ca 25cm i diameter. Snygga till kanterna och nagga. Grädda i ugnen i 200grader i ca 20 minuter. Därefter låter du skalet svalna. Dags att göra citronkrämen, till det behöver du:
1,5dl socker
2,5dl vatten
2msk vetemjöl
3 äggulor
1msk smör/margarin
rivet skal från 2 citroner samt ca 4-5msk pressad citronsaft.
Blanda alla ingrediensesr i en rostfri kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning. Häll krämen direkt i pajskalet.
Maräng:
3 äggviro och 6 msk socker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner sockret. Bred över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150grader ca 10 minuter. Tills marängen fått fin färg.

Men det tog inte slut där. En klassisk kardemummakaka är aldrig fel. Den blev väldigt uppskattad och halva kakan han försvinna innan jag fick fram kameran.

Till 1 kaka behöver du:
200g smör eller margarin
2 ägg
3dl socker
3dl mjölk
8dl vetemjöl
4tsk bakpulver
1tsk kardemummakärnor. Grovt stötta.
Garnering gör du enkelt med lite pärlsocker och några hackade sötmandlar. Jag brukar ta 15-20st, beroende på storlek, och hacka grovt.

Börja med att smörja och bröa en rund slät form som rymmer ca 2 liter. Inte mindre, risken är att det sväller över i ugnen.
Smält matfett i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst under tiden. Tillsätt mjöl, bakpulver, de krossade kardemummakärnorna, mjölken och matfettet.
Häll sedan smeten i formen, strö över pärlsocker och de hackade mandlarna. Grädda därefter kakan mitt i ugnen ungfär 1 timme i 175grader. Själp därefter upp kakan och vänd den.
Har du ingen rund form, eller vill variera dig lite, kan du bre ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40cm. Gräddningstiden blir då ca 25 minuter. Skär därefter upp i lagom stora bitar.

Smaklig spis