Vi ska snart iväg på fika hemma hos Tommy och Ulrica, men först tänkte dela med mig av receptet till gårdagens björbärspaj. Har självklart gjort en ny paj att ta med, men denna gången har jag experimenterat lite.
FRANSK ROYAL
Vi börjar med mördegen. Detta recept räcker till 2 pajer – beroende på hur stora man gör dem 🙂

150g kallt smör
4dl vetemjöl
1/2 del florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop kallt, tärnat smör med vetemjölet och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Den ska alltså inte knådas. Lägg degen i plastfolie i kylen minst 30 minuter.
Under tiden gör vi smeten:
3 ekologiska ägg
1dl créme fraich
2sl kesella 10%
1dl strösocker
100g mandelmassa

Sätt ugnen på 175 grader, kavla ut degen och klä pajformen. Vispa samman alla ingredienserna till smeten, riv i mandelmassan. Häll i smeten i det ogräddade pajskalet, ca 2/3. Smaksätt sedan med vanfri fyllning. Grädda långt ner i ugnen ca 30-40 minuter. Jag valde björnbär, rivet citronskal och toppade med mandelspån. Det gick åt ca 3 dl björnbär. Frysta eller färska spelar ingen roll 🙂
Första gången använde jag naturell kesella, 10%, enligt receptet samt rivet skal av 2 citroner. Idag testade jag att använda kesella vanilj samt skal från 1 citron. Funkar precis lika bra.
Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.Vi ska snart iväg på fika hemma hos Tommy och Ulrica, men först tänkte dela med mig av receptet till gårdagens björbärspaj. Har självklart gjort en ny paj att ta med, men denna gången har jag experimenterat lite.

FRANSK ROYAL
Vi börjar med mördegen. Detta recept räcker till 2 pajer – beroende på hur stora man gör dem 🙂

150g kallt smör
4dl vetemjöl
1/2 del florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop kallt, tärnat smör med vetemjölet och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Den ska alltså inte knådas. Lägg degen i plastfolie i kylen minst 30 minuter.
Under tiden gör vi smeten:
3 ekologiska ägg
1dl créme fraich
2sl kesella 10%
1dl strösocker
100g mandelmassa

Sätt ugnen på 175 grader, kavla ut degen och klä pajformen. Vispa samman alla ingredienserna till smeten, riv i mandelmassan. Häll i smeten i det ogräddade pajskalet, ca 2/3. Smaksätt sedan med vanfri fyllning. Grädda långt ner i ugnen ca 30-40 minuter. Jag valde björnbär, rivet citronskal och toppade med mandelspån. Det gick åt ca 3 dl björnbär. Frysta eller färska spelar ingen roll 🙂
Första gången använde jag naturell kesella, 10%, enligt receptet samt rivet skal av 2 citroner. Idag testade jag att använda kesella vanilj samt skal från 1 citron. Funkar precis lika bra.
Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.